Nieuws

VAN DE KOR NAAR DE OVOB, WIL JE DAT WEL?

De huidige KOR is een vermindering van de af te dragen btw. Je kunt hier over het algemeen gebruik van maken als je een beperkte omzet hebt, veel geïnvesteerd hebt óf je verkopen belast zijn met het lage (9%) btw tarief en je over inkopen het normale (21%) btw tarief betaalt.
Als het saldo van de af te dragen en terug te vragen btw minder is dan € 1.883 dan kun je de vermindering toepassen. Bij internationale transacties zijn hierop nog uitzonderingen, maar het gaat te ver om daar in deze column bij stil te staan. Van belang is wel dat toepassing van de KOR geen invloed heeft op de mogelijkheid om btw op kosten en (grote) investeringen terug te vragen.

 

Read more

EENMANSZAKEN KRIJGEN IN 2020 EEN NIEUW BTW-NUMMER

Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. Daarmee komt de Belastingdienst tegemoet aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om te komen met een alternatief voor het huidige nummer, dat het burgerservicenummer (BSN) bevat.

Read more

EERSTE KAMER STEMT IN MET BELASTINGPLAN: 10 BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN

De Eerste Kamer heeft op 18 december ingestemd met ruim 60 belastingmaatregelen voor burgers en bedrijven. Dat betekent onder andere dat de belastingtarieven vanaf volgend jaar omlaag gaan en de heffingskortingen omhoog. Hierdoor wordt werken lonender.

De maatregelen zijn onderdeel van het pakket Belastingplan 2019. Een groot deel van de maatregelen gaat in per 1 januari 2019, net als een aantal belastingmaatregelen die al eerder zijn afgesproken. Rijksoverheid heeft 10 wijzigingen uitgelicht die zij het belangrijkste achten voor burgers.

 

Read more

VOORTAAN VIA BANKAPP INLOGGEN BIJ DE BELASTINGDIENST

Klanten van Rabobank, ING en Triodos kunnen voortaan via hun bankapp inloggen bij instellingen zoals de Belastingdienst of hun gemeente. Deze banken gebruiken vanaf deze week het collectief opgezette identificatie- en inlogsysteem iDIN, dat een alternatief is voor DigiD.

Read more

BELASTINGDIENST MAAKT FOUTEN IN VPB-AANSLAGEN

De Belastingdienst heeft een aantal aanslagen vennootschapsbelasting verstuurd waarin fouten staan. Het gaat om definitieve aanslagen met als datum 24 maart 2018. De fout is steeds hetzelfde, namelijk een onjuist bedrag bij de nog verrekenbare verliezen.

Read more

HANDHAVING WET DBA VERDER UITGESTELD TOT 1 JANUARI 2020

De handhaving van de wet DBA is verder uitgesteld: opdrachtgevers en zzp’ers krijgen tot 1 januari 2020 geen naheffingen en boetes. Vanaf 1 juli 2018 breidt de Belastingdienst wel de handhaving bij kwaadwillenden uit. Dit staat in de Kamerbrief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Financiën.

Read more

TABEL 1 WET OP DE OMZETBELASTING GEACTUALISEERD

Op 1 januari 2018 is de toelichting op Tabel 1 bij de Wet op de omzetbelasting 1968 geactualiseerd. In deze tabel staan de goederen en diensten waarvoor het verlaagde btw-tarief van 6% geldt. De actualisering gaat onder andere over embolisatieproducten, medische rompertjes voor huisdieren, medische instrumenten die tumoren bestrijden en VR-brillen.

Read more