Alle zzp´ers met VAR-verklaring krijgen deze maand een brief om ze te informeren over het verdwijnen van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR). Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil zo een einde maken aan onrust onder zzp´ers. Dat zei hij in het televisieprogramma WNL Op Zondag.

Onrust wegnemen/h2>
De VAR verdwijnt per 1 mei en daar is veel onrust over. Met de brief probeert Wiebes de onrust onder zzp’ers weg te nemen. Daarnaast organiseert de Belastingdienst samen met de Kamer van Koophandel (KvK) voorlichtingsbijeenkomsten voor zzp’ers en fiscaal dienstverleners in heel Nederland. De bijeenkomsten zijn tussen 18 maart en 26 mei.

Afschaffen VAR/h2>
Het kabinet wil er van af omdat mensen op papier kunnen werken als zzp´er maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en als het leidt tot problemen, zijn de financiële gevolgen altijd voor de zzp´er. Volgens Wiebes wordt het makkelijker voor zzp´ers in de nieuwe opzet waarbij de fiscus gaat werken met modelovereenkomsten per sector. Bedrijven en zzp´ers kunnen zo vooraf zekerheid krijgen over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstverband. Is dat er wel, dan moeten er premies worden afgedragen.

Bron: Elsevier Nextens